Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez kuzdraczes » 21 maja 2010, 10:57

Witam!

Właśnie zakupiłem program progeCad i mam problem z aktywowaniem funkcji "stała pomocnicza linia" (świetnie sprawdzającą się w AutoCad'dzie przy wymiarowaniu)...
W progeCad opcje- włącz/wyłącz-dotyczące tej funkcji wymiarowania nie odnoszą żadnego skutku (w sumie nic nie zmieniają :?)
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki za odp.

Przemo
kuzdraczes
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 maja 2010, 10:34

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez bronislav.gabrys » 10 cze 2010, 09:46

Pozdrawiam, czy pan ma na myśli linię pomocniczą w poleceniu "Wymiar"(patrz obrazek)? Proszę załączyć "printscreen".

2010-06-10_pomcara-pcad-pl.PNG
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez kuzdraczes » 07 lip 2010, 14:56

poniżej printsreen z problemem.... a i jeszcze jeden problem chodzi o drukowanie, przy wydruku plików skanowanych np. map geodezyjnych, gdy puszczam wydruk zawiesza się okno drukowania a w ustawieniach drukarki widać tylko że buforuje i tyle... jak by nie mógł przesłać tak dużego pliku do wydruku... z góry dzieki za pomoc
Załączniki
printscreen.JPG
kuzdraczes
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 maja 2010, 10:34

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez bronislav.gabrys » 09 lip 2010, 09:16

DRUK:
Proszę skanowany rysunek zkonwertować przez Wektoryzację WinTopo albo zniżyć jego jakość. Przede wszyskim proszę przesłać rysunek na mój adres e-mailowy bronislav.gabrys@solicad.com. Spróbujemy go wydrukować w naszym biurze.

LINIA POMOCNICZA:
Ma pan na myśli część 1. lub 2.? Długość części 1. zależy na tekście (patrz obrazek 1), długość części 2. można zwiększyć albo zmniejszyć za pomocą punków zaczepienia (patrz obrazek 2).

printscreen.JPG
obrazek państwa

2010-07-09_liniapomoc1-pcad-pl.PNG
obrazek 1.

2010-07-09_liniapomoc2-pcad-pl.PNG
obrazek 2.
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez kuzdraczes » 09 lip 2010, 16:54

chyba nie do końca się zrozumieliśmy....chodzi o linię pomocniczą, którą zaznaczyłem poniżej jako jedyna z tych wymiarów jest specjalnie długa, jest to Printscreen z AutoCada w którym funkcje można wyłączyć we właściwościach klikając na wymiar " stała pomocnicza -tak/nie" .. ... a skanowaną mape w formacie tif.(grafika wektorowa) prześlę w weekend... dziękuje za pomoc

Przemek
Załączniki
printscreen.JPG
kuzdraczes
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 maja 2010, 10:34

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

Postprzez bronislav.gabrys » 12 lip 2010, 13:06

Przepraszam, pomyliłem się. Oczywiście linię pomocniczą można zmniejszyć albo zwiększyć, można również zupełnie wyłączyć lub włączyć. Zmniejszyć albo zwiększyć linię pomocniczą można uchwyceniem punktu zaczepienia i ciągnięciem myszy (obrazek 1). Funkcja "stała linia pomocnicza" niestety działa tylko w wymiarach współrzędnych (obrazek 2).

2010-07-12_liniapomoc3-pcad-pl.PNG
obrazek 1


2010-07-12_liniapomoc4-pcad-pl.PNG
obrazek 2
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron