widok fragmentu modelu

widok fragmentu modelu

Postprzez ajkg » 21 lip 2010, 23:30

Witam!

Zgodnie z dostępnymi manualami pod hasłem "To save a portion of the current view as a named view" znajduje się klarowna instrukcja:

http://help.caddit.net/progecad.php?kb=IUI_Hch8341

1.Do one of the following:
Choose Settings > Explore Views.
On the Settings toolbar, click the Explore Views tool.
Type expviews and then press Enter.
2.Do one of the following:
Choose Edit > New > View.
On the progeCAD Explorer toolbar, click the New Item tool.
3.In the prompt box, choose Window.
4.Specify the first corner of the view window.
5.Specify the opposite corner of the view window.
6.Rename the new view, and then press Enter.
Do not use spaces between words in the new view name.
7.To complete the command and return to your drawing, close the window.[/color]


Problem zaczyna się w pkt. 3, gdyż nie pojawia się żadne okienko "prompt box", pomimo, iż w ustawieniach progecad prompt box mam aktywne, zgodnie z:

http://help.caddit.net/progecad.php?kb=IUI_Hch2111

Tools > Options, click the Display tab, and then click the Display Prompt Boxes


Błąd występuje w progecad od 2009 wzwyż. Starszych wersji nie sprawdzałem.

Pozdrawiam

Adam
ajkg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 lip 2010, 22:59

Re: widok fragmentu modelu

Postprzez bronislav.gabrys » 29 lip 2010, 14:08

Prawdopodobnie chodzi o większą ilość używanych widoków. Przełączanie między różnymi widokami w rysunku można ustawić w menu "Widok" -> "Nazwane widoki", kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać "Nowy" -> "Widok". Klikaniem na widoki pojawiają się w przestrzeni rysunku.
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad

Re: widok fragmentu modelu

Postprzez ajkg » 29 lip 2010, 17:19

bronislav.gabrys napisał(a):... w menu "Widok" -> "Nazwane widoki", kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać "Nowy" -> "Widok". Klikaniem na widoki pojawiają się w przestrzeni rysunku.


Zgoda, ale tak utworzymy widok ogólny przestrzeni modelu, czyli taki który w momencie utworzenia nowego widoku wyświetla nam całe okno modelu.
Ja chcę zapisać widok dostosowany do np. prostokąta nakreślonego w obszarze modelu, by potem odwołać się do niego w rzutni w arkuszu.
Jak podaje manual http://help.caddit.net/progecad.php?kb=IUI_Hch8341 to po wykonaniu czynności opisanych przez Pana powyżej, powinno pojawić się okno wyboru tzw. "prompt box", w którym wybieramy opcję Okno "Window" i zaznaczamy prostokąt, czyli konkretny obszar widoku, jaki chcemy zapisać. (Na marginesie takie okna też wyskakują przy pracy z innymi narzędziami jak np. polilinia itd.)
Problemem jest fakt, iż okno "prompt box" się nie pojawia podczas tworzenia nowego widoku, a aby kliknąć na obszarze modelu musimy zamknąć okno z widokami. Nie pojawianie się okna "prompt box" bynajmniej nie jest tu spowodowane wyłączeniem opcji w ustawieniach progecad.
ajkg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 lip 2010, 22:59

Re: widok fragmentu modelu

Postprzez bronislav.gabrys » 25 sie 2010, 10:22

Rozwiązuję ten problem ze swoim kolegą i naradzamy się, że należy wytworzyć nowy widok w własnym obszarze (róg - róg), następnie widok zapisać. Teraz działa to w ten sposób, że użytkownik ustawi wybrany widok, następnie wytworzy nowy widok z tymi samymi własnościami, które były ustawione.
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad

Re: widok fragmentu modelu

Postprzez ajkg » 26 sie 2010, 09:27

Dzięki, w ten sposób działa.
ajkg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 lip 2010, 22:59

Re: widok fragmentu modelu

Postprzez bronislav.gabrys » 23 sty 2011, 00:15

W porządku.
Bronislav Gabryš
bronislav.gabrys
 
Posty: 161
Dołączył(a): 07 cze 2010, 09:22
Lokalizacja: Praha/Pardubice/Dívčí Hrad


Powrót do Błędy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron