Strona 1 z 1

Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 21 maja 2010, 10:57
przez kuzdraczes
Witam!

Właśnie zakupiłem program progeCad i mam problem z aktywowaniem funkcji "stała pomocnicza linia" (świetnie sprawdzającą się w AutoCad'dzie przy wymiarowaniu)...
W progeCad opcje- włącz/wyłącz-dotyczące tej funkcji wymiarowania nie odnoszą żadnego skutku (w sumie nic nie zmieniają :?)
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki za odp.

Przemo

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 10 cze 2010, 09:46
przez bronislav.gabrys
Pozdrawiam, czy pan ma na myśli linię pomocniczą w poleceniu "Wymiar"(patrz obrazek)? Proszę załączyć "printscreen".

2010-06-10_pomcara-pcad-pl.PNG

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 07 lip 2010, 14:56
przez kuzdraczes
poniżej printsreen z problemem.... a i jeszcze jeden problem chodzi o drukowanie, przy wydruku plików skanowanych np. map geodezyjnych, gdy puszczam wydruk zawiesza się okno drukowania a w ustawieniach drukarki widać tylko że buforuje i tyle... jak by nie mógł przesłać tak dużego pliku do wydruku... z góry dzieki za pomoc

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 09 lip 2010, 09:16
przez bronislav.gabrys
DRUK:
Proszę skanowany rysunek zkonwertować przez Wektoryzację WinTopo albo zniżyć jego jakość. Przede wszyskim proszę przesłać rysunek na mój adres e-mailowy bronislav.gabrys@solicad.com. Spróbujemy go wydrukować w naszym biurze.

LINIA POMOCNICZA:
Ma pan na myśli część 1. lub 2.? Długość części 1. zależy na tekście (patrz obrazek 1), długość części 2. można zwiększyć albo zmniejszyć za pomocą punków zaczepienia (patrz obrazek 2).

printscreen.JPG
obrazek państwa

2010-07-09_liniapomoc1-pcad-pl.PNG
obrazek 1.

2010-07-09_liniapomoc2-pcad-pl.PNG
obrazek 2.

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 09 lip 2010, 16:54
przez kuzdraczes
chyba nie do końca się zrozumieliśmy....chodzi o linię pomocniczą, którą zaznaczyłem poniżej jako jedyna z tych wymiarów jest specjalnie długa, jest to Printscreen z AutoCada w którym funkcje można wyłączyć we właściwościach klikając na wymiar " stała pomocnicza -tak/nie" .. ... a skanowaną mape w formacie tif.(grafika wektorowa) prześlę w weekend... dziękuje za pomoc

Przemek

Re: Problem z ustawieniem stałej pomocniczej linii wymiarowej

PostNapisane: 12 lip 2010, 13:06
przez bronislav.gabrys
Przepraszam, pomyliłem się. Oczywiście linię pomocniczą można zmniejszyć albo zwiększyć, można również zupełnie wyłączyć lub włączyć. Zmniejszyć albo zwiększyć linię pomocniczą można uchwyceniem punktu zaczepienia i ciągnięciem myszy (obrazek 1). Funkcja "stała linia pomocnicza" niestety działa tylko w wymiarach współrzędnych (obrazek 2).

2010-07-12_liniapomoc3-pcad-pl.PNG
obrazek 1


2010-07-12_liniapomoc4-pcad-pl.PNG
obrazek 2